HYUNDAI,KIA,H1,SORENTO,BONTO,CEED,SPORTAGE,ACCENT

2024. Július 19. Péntek - Emília

2021.03.30.

Kia hírek

3,5 másodperc alatt van százon a Kia új villanyautója

3,5 másodperc alatt van százon a Kia új villanyautója

Forrás: totalcar.hu

Nem könnyű konszernen belül megkülönböztetni a hasonló technikájú és rendeltetésű modelleket. A Kiánál is megpróbáltak ráfeküdni, hogy új elektromos modelljük, az EV6 más karakter legyen, mint a Hyundai Ioniq5.


Szűk két héttel azután, hogy a Kia megszellőztette vadonatúj elektromos típusa, az EV6-os külsejét, most elárulta, mit találunk az űrhajó-szerű karosszéria lemezei alatt. Ennek egy része nem igazi meglepetés, mi is megírtuk korábban, hogy a Kia a Hyundai konszern frissen fejlesztett, E-GMP (Electric Global Modular Platform, azaz világszintű elektromos padlólemez) elnevezésű elektromos platformjára építi újdonságát – ugyanarra, mint a Hyundai az Ioniq 5-öt.

Már akkor felmerült a kérdés, hogy a koreai autógyártó csoport miként lesz majd képes – természetesen a design-on túl - megkülönböztetni két hasonló méretű és rendeltetésű típusát. A méretek valóban közel esnek egymáshoz, de nem biztos, hogy minden szempontból úgy, ahogy várnánk. A Kia újdonsága 468 centis hosszával 5 centivel nyúlik messzebbre az Ioniq 5-ösnél, de ugyanakkor 5 centivel alacsonyabb (155 centi magas), a tengelytávja pedig nem kerek három méter, mint a Hyundai-é, hanem 2,9. Vagyis az EV6-os nyúlánkabbnak, laposabbnak, vagyis sportosabbnak tűnik, utastere viszont szűkebbnek ígérkezik. De szűknek biztosan nem, ugyanis a közölt belső méretek eléggé ígéretesek. A fejtér elöl 99, hátul 94 centi, míg a lábterek 107,8, illetve 99 centisek.

A szóba jöhető konkurens típusokkal összehasonlítva azt találjuk, hogy a VW ID.3-nál jóval termetesebb. Míg a magassága hasonló (az ID.3 csak 2 centivel magasabb: 157,8 cm), a hossza 30 centivel, a tengelytávja 13 centivel nagyobb. Ezért talán szerencsésebb a Škoda Enyaq-kal, a Nissan Ariyával, vagy a VW ID.4-el összevetni, amelyeknél egyaránt hosszabb, viszont mindnél alacsonyabb. A csomagtartó méretét tekintve viszont ezüstéremre tör annak 572 literes befogadóképességgel, ami úgy jön össze, hogy ebből 520 liter található hátul, 52 liter pedig elöl, legalábbis a hátsókerék-hajtású kivitelben. Az összkerékhajtású, vagyis az elejében is motort viselő változatoknál elöl meg kell elégednünk csupán 20 literrel. Amúgy az EV6 eleje elég zsúfolt, mert az utastér méretének növelése érdekében a klímarendszert is előre telepítették (hasonlóan a VW ID.3-hoz, csak abban nincs elöl csomagtartó.) Ja, és, hogy ki az aranyérmes csomagtér szempontjából? A Hyundai Ioniq5 összesített (elöl+hátul) 588 literével.

Belül is űrhajós az EV6 kialakítása. Az összképet meghatározza a két darab, egyenként 31 centis átlójú kijelző. Az egyik a műszeregység szerepét tölti be, míg a másik a központi érintőképernyő. A kezelésben is újdonságot vezet be az EV6-ossal a Kia. A központi érintőképernyő alatt egy csíkszerű, keskeny érintőképernyőt helyeztek el, a két végén egy-egy tekerőgombbal. Választhatóan a klíma, vagy az akár 14 hangszórós Meridian hifirendszer kezelőfelülete jelentethető meg, és éppen azt állíthatjuk, amelyiket kívánjuk. Jó ötlet, hogy a klíma egyes gombjai mindig ott maradnak a felületen.

A technológiai tűzijáték persze nem merül ki ennyiben. Az EV6-oshoz szinte minden vezetősegítő rendszer megrendelhető, beleértve a 360 fokos, madártávlati kamerarendszert is. Az útra koncentrálást színes, a navigálást is segítő Head-Up-Display segíti. A LED-mátrix fényszórók természetesen adaptívak, a távolságtartó tempomattal kombinált sávtartó rendszer autópályán, oszlopban haladáskor mentesíti a vezetőt. A tempomat országúton a navigációs rendszer adatait is felhasználva úgy optimalizálja a sebességet, hogy a fogyasztás a lehető legalacsonyabb legyen. A parkolás sem lehet gond, háromféle helyzetbe is beparkol vezető nélkül, távirányítással az EV6.

A közös E-GMP padlólemezből következően az EV6-os műszaki felépítése, hajtásláncának megoldása nagyon hasonló a Hyundai Ioniq 5-éhez. De nem ugyanolyan! A lítiumion akkumulátor az EV6 esetében is a két kerék között, a padlóban található. Motor lehet csak hátul, vagy elöl és hátul is. Az összkerékhajtásos kivitelekben, amikor nincs rá szükség, az első motor egy kuplungszerkezettel leválasztható a hajtásról. Típusát tekintve a hátsó és az első motor is állandó mágneses, háromfázisú szinkronmotor.

Az alap akkumulátor 58 kWh-s (éppúgy, mint az Ioniq 5-é), amivel a hátsókerék-hajtásos, 125 kW (170 LE) teljesítményű és 350 Nm nyomatékú alapmodell 400 kilométeres hatótávot érhet el. Az ugyanezzel az akkuval szerelt összkerékhajtásos kivitel összteljesítménye 173 kW (235 LE), nyomatéka 605 Nm, hatótávja 380 km. A nagyobb 77,4 kWh-s akkumulátor (Ioniq 5: 72,6 kWh) esetén a hátsókerék-hajtásos modell teljesítménye már 168 kW (228,5 LE), nyomatéka 350 Nm, viszont a hatótávja már 510 kilométer. Első motorral kiegészítve az összteljesítmény 239 kW (325 LE), a nyomaték 605 Nm, a hatótáv 490 km. Készül azonban egy csúcsváltozat is, kizárólag a nagyobb akkuval és elöl 160 (218 LE), hátul 270 kW-os (367 lóerős) motorral. Ez együttesen 430 kW, azaz 585 LE, és 740 Nm. Az ígért hatótáv 400 km.

A 430 kW-os, azaz 585 lóerős teljesítményadat láttán azonban talán nem is a hatótáv tűnik a legérdekesebbnek. Hanem mondjuk a gyorsulás. És ez ügyben az EV6-osnak nincs szégyenkeznivalója. Bár 2,1 tonnájával a csúcsverzió 300 kilóval nehezebb a belépő modellnél, a gyorsulás így is csak 3,5 másodperc 0 és 100 km/h között, ami – hogy is mondjuk – letaglózó adat. A végsebesség sem átlagos az elektromos autók között: 260 km/h. De, ha minden igaz, a GT névre hallgató változat egyéb képességei is figyelemre méltóak. A többiekével egyébként egyező alapfelépítésű, tehát elöl MacPherson, hátul oldalanként öt lengőkaros futóműve speciális lengéscsillapítókat kapott és az egész rendszert a németek hírhedt versenypályáján, a Nürburgringen tesztelték és hangolták.

A kimondottan sportos GT kivitel hangolásánál természetesen a menetteljesítmények minél jobb kihasználása, a közvetlen kormányzás és a sportautókra jellemzően szabályozható és hatásosságú fékrendszer kialakítása kapott kiemelt jelentőséget. Ezt a modellt kimondottan sportosan vezetőknek szánja a Kia. A másik véglet az egyszerű EV6 nevet viseli, esetében a hangolás inkább a hétköznapi autósokat célozza. A kettő közé a GT-Line változatot lőtte be a Kia, amelynél az alapváltozathoz képest közvetlenebb kormányzásra és izgalmasabb vezethetőségre lehet számítani.

Bár mindegyik változat tisztességes hatótávot ígér, az sem mindegy mennyi idő alatt lehet pótolni az elhasznált töltést. A gyár szerint az EV6 10 százalékos szintről 80-ra akár 18 perc alatt feltölthető, de 100 kilométerre elegendő áramot akár négy és fél perc alatt beletankolhatunk. A gyorstöltéshez 400, vagy 800 voltos (automatikusan alkalmazkodik a töltőhöz az autó) egyenáramú töltőt is igénybe lehet venni. A töltőteljesítmény 55 százalékos töltöttségig 237 kW lehet, ami ezt meghaladó töltöttségi szinten először 180, majd 150 kW-ra csökken. Az otthoni töltéshez 11 kW-os háromfázisú töltőt építenek minden modellbe – természetesen alapáron.

Szerző: B

Ossza meg!

Vissza: Kia hírek
címkék:


TIRAKER KFT. 

2364, Ócsa, Bajcsy-Zsilinszky E.u.153.
Nyitvatartás:
H-P: 8:00-17:00
EBÉDIDŐ: 12:00-12:20


MOBIL: + 36302026787
MOBIL: + 36303903794
MOBIL: +36706101030
EMAIL: info@tiraker.hu


Autós szótár

Hyundai i30 wagon

A Wagon a Hyundai i30 5 ajtós kombi változata. Az autó a B oszlopig teljesen hasonlít a sima i30-ra, azonban a... Tovább

Kia Fórum

Legfrissebb hozzászólások: